0
Obserwuj mnie:

SIBO a ….wzdęcia

02 lutego 2025

DOKUCZAJĄ CI WZDĘCIA SPRAWDŹ CZY MASZ SIBO?

Nieustająco dokuczają Ci wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, czasem biegunki. Ciągle towarzyszy Ci słaby nastrój, apatia, mgła mózgowa, a wszyscy dookoła gratulują Ci ciąży. Wszystko co zjesz natychmiast  rozsadza Ci brzuch – to znak, aby sprawdzić czy masz SIBO.

Bardzo często za niepokojące sygnały ze strony układu pokarmowego, także za wzdęcia, refluks, przelewanie się w brzuchu, odbijanie odpowiada właśnie ta dolegliwość.

Jeśli ktoś nie wie, co to za przypadłość to krótko mówiąc SIBO (z ang. Small Intenstine Bacterial Overgrowth) to przerost bakteryjny w jelicie cienkim. Schorzenie to oprócz typowych objawów jak wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha może powodować także uszkodzenia śluzówki, a przez to zaburzać wchłanianie cukrów, białek, tłuszczów, w konsekwencji prowadząc do niedoborów mikroskładników – witaminy B12, żelaza i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, A, D, E i K.

Wyróżniamy różne rodzaje SIBO

  • wodorowe
  • metanowe
  • siarkowodorowe

Do SIBO najczęściej dochodzi wskutek powikłań po zapaleniu żołądka i jelit (mamy do czynienia wtedy z SIBO poinfekcyjnym), niewydolności pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego. Infekcja, owszem, mija, ale zostają po niej zmiany, między innymi osłabienie ruchu robaczkowego, czyli perystaltyki.

Infekcje to nie jedyna przyczyna występowania SIBO. Dolegliwości mogą się pojawić także z powodu:

• zaburzeń wydzielania kwasu solnego, a także w wyniku stosowania leków na zgagę i refluks (IPP),

• niewydolności enzymatycznej,

• dysbiozy jelitowej,

• niedrożności anatomicznej, występowania uchyłków, zrostów endometrialnych,

• niedomykalności zastawki krętniczo-kątniczej,

• przyjmowania leków,

• występowania chorób, takich jak: cukrzyca, sklerodermia,

• niedoczynności tarczycy, (hormon T3 jest odpowiedzialny za stymulację kompleksu migracyjnego MMC)

Żeby zdiagnozować SIBO, należy wykonać test wodorowo-metanowy z dodatkiem laktulozy. Testy takie wykonuje się w specjalistycznych laboratoriach. Dostępne są też testy wysyłkowe.

W przypadku SIBO sporą ulgą będzie też odpowiednia dieta, a efekty mogą być odczuwalne już po 2– 3 tygodniach jej stosowania.

Przede wszystkim jednak warto zacząć od odstawienia produktów podrażniających jelita, czyli:

• alkoholu (w tym wina),

• słodzonych napojów,

• gazowanych napojów,

• mocnej czarnej herbaty,

• kawy,

• soków z pomidorów i z pomarańczy,

• miodu,

• jabłek,

Zaleca się ograniczenie:

• mleka i śmietany,

• kremowych sosów,

• pszenicy i chleba wysoko przetworzonego,

• produktów pełnoziarnistych,

• czekolady mlecznej, wszelkich batoników,

• ciastek kupnych i innych słodyczy,

• skórki pomidorów (będą podrażniać przy kiepskim pasażu),

• cebuli, szparagów, karczochów, porów, kapusty, kalafiorów, soczewicy.

Warto natomiast spożywać:

  • na surowo: korzeń selera, buraki, marchewka, papryka bez skórki, pomidory bez skórki, cykoria.
  • w formie ugotowanej można jeść większość warzyw, szczególnie wartościowa jest dynia.
  • z owoców najlepiej sięgać po: banany (zielone), borówki, mandarynki, maliny, truskawki, papaję, passiflorę, arbuzy oraz wszelkie owoce gotowane.
  • z serów twardych i dojrzewających dozwolone są: pecorino, parmezan.
  • wskazane są też: ryż, komosa ryżowa, ziemniaki i pieczywo orkiszowe. Do tego ryby, mięso czerwone i białe, owoce morza, oliwa i oleje z pierwszego tłoczenia.
  • można jeść gorzką czekoladę, orzechy laskowe i włoskie, migdały.
  • zaleca się picie dużej ilości wody i naparów.

Suplementy i probiotyki są bardzo pomocne w leczeniu SIBO jednak o ich doborze powinien zdecydować lekarz lub dietetyk kliniczny.

Najczęściej zalecane dla osób z SIBO suplementy, które poprawią komfort trawienny to:

  • Berberyna – czyli naturalny antybiotyk pochodzący z berberysu.
  • Olejki eteryczne – z oregano, cynamonu. Do stymulowania układu odpornościowego w walce z infekcjami bakteryjnymi
  • Olej z nasion lnicznika siewnego, ekstrakt z rozmarynu, olejek z liści eukaliptusa, olejek z kory cynamonu, olejek z kwiatu rozmarynu.
  • Glutamina – aminokwas o właściwościach przyspieszających procesy gojenia śluzówki i przywracający integralność błony śluzowej jelit.
  • Częściowo hydrolizowana guma guar (PHGG) – znacząco poprawia skuteczność terapii, zmniejsza produkcję metanu, ma właściwości gojące, poprawia pasaż jelitowy, zmniejsza biegunki, korzystnie wpływa na skład flory bakteryjnej (namnaża bakterie produkujące SCFA)
  • Boswellia serrata, aloes – pomagają w zaparciach, syndromie jelita drażliwego
  • Kurkumina – ma właściwości przeciwzapalne i wspierające gojenie śluzówki
  • Kwercetyna pozwala ma przywrócenie równowagi

Pozostałe artykuły blogowe

KUP EBOOK